Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΘΕΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

 Για πληροφορίες για το πως μπορεις να αποκτήσεις το πολύ σε οκτώ μήνες ( από αρχάριος ) το Zertifikat B2 που απαιτειται για Approbation

http://www.lernende.blogspot.com

Τυπικές προϋποθέσεις

 Με βάση την οδηγία 93/16 της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήκοοι κρατών- μελών της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένων της Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάϊν) με πτυχίο Ιατρικής από πανεπιστήμιο των χωρών αυτών έχουν το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα του Ιατρού στη Γερμανία, εφόσον πάρουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος από την αρμόδια κρατική υπηρεσία.
(Η λίστα «Zuständige Behörden für den Antrag auf Approbation als Arzt» βρίσκεται στο Γραφείο Διασύνδεσης της Ιατρικής Σχολής Π.Κ.)

Η άδεια άσκησης επαγγέλματος ιατρού (Approbation als Arzt) δίνει το δικαίωμα εργασίας σε νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικά ιατρεία.
H αρμόδια υπηρεσία της περιοχής που θέλετε να εργαστείτε σας ενημερώνει για τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε εκτός από το πτυχίο και τη βεβαίωση ότι είστε υπήκοος κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (φωτοτυπία διαβατηρίου επικυρωμένη).

Μόλις πάρετε την άδεια άσκησης επαγγέλματος πρέπει άμεσα να γραφτείτε στο αρμόδιο ιατρικό επιμελητήριο (αντίστοιχο του Ιατρικού Συλλόγου στην Ελλάδα).
(Διευθύνσεις των ιατρικών επιμελητηρίων = «Landes- Ärzte- Kammern» βρίσκονται στο Γραφείο Διασύνδεσης)

Η ειδικότητα γίνεται σε νοσοκομεία όπου ο ειδικευόμενος ιατρός παίρνει θέση ειδίκευσης σαν «Assistenzarzt» ή  «Arzt in Weiterbildung». Επίσης υπάρχουν ορισμένα ιδιωτικά ιατρεία που ένας ιατρός έχει δικαίωμα ειδίκευσης για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.
Για όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν σας ενημερώνει η αρμόδια Landesärztekammer.

Θέσεις ειδίκευσης

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για κενές θέσεις ειδικότητας στο περιοδικό «Deutsches Ärzteblatt». Κάθε ιατρός που είναι γραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο λαμβάνει το περιοδικό αυτό.
Στην ιστοσελίδα www.aerzteblatt.de στο τμήμα «Stellenmarkt» θα βρείτε τις αγγελίες κενών θέσεων.

Αίτηση


Η αίτηση πρόσληψης που στέλνετε σε νοσοκομείο πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε το βιογραφικό σας σημείωμα και μια συνοδευτική επιστολή, στην οποία να αναφέρετε για ποια θέση ακριβώς ενδιαφέρεστε και γιατί, καθώς και τον επαγγελματικό σας στόχο.
Εννοείται ότι όλα τα δικαιολογητικά και έγγραφα υποψηφιότητας πρέπει να είναι γραμμένα σε σωστά γερμανικά, να είναι πλήρη ως προς το περιεχόμενο και άψογα ως προς την εμφάνιση.

      
      ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΜΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΓΓΥΗΘΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
           http://www.lernende.blogspot.com

Επισήμως δεν υπάρχει απαίτηση ενός συγκεκριμένου διπλώματος γλώσσας. Όμως δεν θα σας προσλάβει κανένας διευθυντής κλινικής, εάν δεν είναι σίγουρος για τις δυνατότητες επικοινωνίας σας.
Στην Ιατρική όπου έχετε άμεση επαφή με τον ασθενή δεν χωράνε λάθη συνεννόησης. Για αυτό το λόγο πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε άριστα τη γλώσσα. 

Συμβουλές


Για την εκμάθηση της γλώσσας, την εξάσκησή της, καθώς και για να βελτιώσετε τις πιθανότητες πρόσληψής σας, σκεφθείτε τα ακόλουθα.

·         Εάν είστε φοιτητής, μπορείτε να πάτε για ένα εξάμηνο ή -ακόμα καλύτερα - για ένα χρόνο στη Γερμανία μέσα από τα προγράμματα ανταλλαγής Σωκράτης/ ERASMUS.
Τα οφέλη είναι πολλά. Θα αποκτήσετε μεγαλύτερη άνεση στη γλώσσα, θα γνωρίσετε ανθρώπους, θα μάθετε να προσαρμόζεστε σε νέες καταστάσεις κλπ.
Επίσης μπορείτε στο τέλος της κλινικής άσκησης να ζητήσετε μια συστατική επιστολή η οποία μπορεί να είναι καθοριστική όταν θα είστε υποψήφιος για μια θέση ειδικότητας αργότερα.
·         Σκεφθείτε επίσης το θέμα του διδακτορικού. Στη Γερμανία σχεδόν όλοι οι φοιτητές Ιατρικής εκπονούν διδακτορική εργασία που τους εξασφαλίζει τον τίτλο Dr.med. Σε αρκετές αγγελίες θέσεων το διδακτορικό αποτελεί προϋπόθεση. Το ιδανικό θα ήταν να κάνετε το διδακτορικό στη Γερμανία. Στο διάστημα του ERASMUS μπορείτε να ερευνήσετε τη δυνατότητα αυτή.
·         Άκρως σημαντικό για την εύρεση εργασίας σήμερα είναι να ενεργοποιήσετε όλες τις γνωριμίες και διασυνδέσεις σας, π.χ. μέσα από το ERASMUS («ΔΙΚΤΥΩΣΗ»).
Ένα παράδειγμα: Δεν δημοσιεύονται όλες οι κενές θέσεις στο “Ärzteblatt“, αλλά μόνο αυτές που δεν καλύπτονται άμεσα από έναν/ μια υποψήφιο που ήδη είναι γνωστός/ η στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Συμπέρασμα


Η επιτυχία στην εύρεση θέσης ειδικότητας στη Γερμανία εξαρτάται αποκλειστικά από τις πρωτοβουλίες που θα πάρετε, τη μεθοδική προετοιμασία τους και την παρουσία σας στη συνέντευξη πρόσληψης.
Η εύρεση θέσης μπορεί να είναι κάπως χρονοβόρα και κουραστική. Αυτή τη στιγμή όμως αρκετοί απόφοιτοι των Ιατρικων Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων βρίσκονται για μετεκπαίδευση στη Γερμανία. Με προσπάθεια, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους.


Στα Γραφείο Διασύνδεσης των Ιατρικών Σχολών  υπάρχουν:
- Liste der Dienststellen zur Erteilung der ärztlichen Approbation
- Anschriftenliste der Landesärztekammern
- Anschriftenliste "Kassenärztliche Vereinigungen"

Χρήσιμες ιστοσελίδες:


MBA in International Hospital Management: